40% av unge uføre har det som kalles en «normal psykisk lidelse» som angst eller depresjon, viser tall NAV har regnet ut for NRK. Ofte er det ikke så mye hjelp som skal til, for at situasjonen skal bli bedre. Vi har på denne siden samlet lenker til selvhjelpsverktøy og kontaktinformasjon til hjelpeorganisasjoner som kan være til hjelp.
Psykiske plager og lidelser berører mange mennesker i samfunnet. De fleste av oss kjenner noen som er berørt, eller som sliter selv. Ifølge tall fra FHI er det estimert at kanskje så mange som én av fire personer vil oppfylle kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av ett år. Lidelsene kan gi betydelig funksjonstap, og føre til problemer på jobben, i skolen eller i familien.
Mange vil oppleve perioder med betydelige psykiske plager, enten det er i kortere eller lengre perioder, uten at det nødvendigvis krever helsetjenestens oppfølging. Likevel er det viktig å være klar over at psykiske plager kan være symptomer på eller utvikle seg til alvorlige psykiske lidelser for noen. Derfor kan det være avgjørende at du søker hjelp tidlig – så du unngår at plagene blir verre, og i stedet kan oppleve trivsel og mestring i arbeidslivet og livet for øvrig.
Hvem kan hjelpe?
Fastlegen din er en viktig ressurs som kan henvise deg til en psykolog eller psykiater hvis det er nødvendig. Du kan også kontakte lavterskeltilbud lokalt, som Psykisk helse- og rusarbeid i Orkland kommune, Skaun kommune, Heim kommune eller tilsvarende om du bor i en annen kommune, for å få hjelp.
Her er noen forslag til hjelpelinjer og organisasjoner som kan være til hjelp:
- Mental Helse Hjelpetelefon: Tilbyr rådgivning og støtte for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende eller andre interesserte.
- Nettside: www.mentalhelse.no
- Telefonnummer: 116 123 (døgnåpent)
- Angstringen: Sprer kunnskap om angst.
- Nettside: https://www.angstringen.no/
- Informasjonstelefon: 22 22 35 30 (åpent kl. 10-14 hver dag)
- Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP): Gir støtte og veiledning til pårørende av personer med psykiske lidelser.
- Nettside: www.lpp.no
- Telefonnummer: 22 49 19 22 (åpent mandag – fredag kl. 10-15, tirsdag kl. 11-19)
- Hjelpetelefonen (Kirkens SOS): Gir en samtalepartner når du trenger noen å prate med.
- Nettside: www.kirkens-sos.no
- Telefonnummer: 22 40 00 40 (døgnåpent)
- Anonym chat: www.soschat.no
- Mental Helse Ungdom: Gir støtte, informasjon og veiledning til unge voksne mellom 18-36 år som sliter med psykiske helseproblemer.
- Nettside: www.mentalhelseungdom.no
- Røde Kors Hjelpetelefon: Hvis du trenger råd, veiledning eller samtaler rundt negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, ring anonymt på hjelpelinjen.
- Nettside: https://rodekorstelefonen.no/
- Telefonnummer: 815 55 201 (mandag-fredag kl. 9-15.30 og torsdag kl. 9-18).
Disse organisasjonene og hjelpelinjene er dedikert til å tilby støtte og hjelp til mennesker med psykiske helseproblemer. De kan gi deg rådgivning, veiledning og informasjon. I tillegg til disse, finnes det også andre gode aktører.
Uansett hvor du velger å søke hjelp, husk at det er modig å be om hjelp og at du ikke er alene. Det finnes mange ressurser og mennesker som både kan og vil støtte deg til målet om bedre psykisk helse, slik at du kan trives både på jobb og i livet generelt.
Rosenvik kan hjelpe deg ut i arbeid!
Tallene fra NAV bekrefter den utbredte forekomsten av psykiske helseproblemer blant unge voksne i landet vårt. Å søke jobb kan være krevende når man sliter med for eksempel angst og depresjon, men det behøver ikke å bety at veien til arbeidslivet er stengt. Vi vet også at det å være i jobb kan være en sterk bidragsyter til bedre livskvalitet.
Våre profesjonelle karriereveiledere kan hjelpe deg med å finne jobbmuligheter som passer for deg, til tross for utfordringene du opplever. Vi har et nettverk av samarbeidspartnere i næringslivet som er gode til å tilrettelegge for ulike utfordringer, inkludert psykiske lidelser. Sammen kan vi finne løsninger som gjør det mulig å realisere din jobbdrøm. Ta kontakt med oss hvis du ønsker hjelp til å komme ut i arbeid!