AFT – Arbeidsforberedende Trening
Hva er AFT ?
Arbeidsforberedende Trening er et arbeidsmarkedstiltak som skal hjelpe deg å få prøvd ut arbeidsevnen din, og styrke mulighetene dine for å komme ut i ordinært arbeid. Tiltaket er et sammensatt tilbud, og veilederen din i Rosenvik vil hjelpe deg å tilrettelegge og tilpasse innholdet slik at det passer deg best mulig. Kartlegging og veiledning, opplæring og arbeidspraksis vil være sentralt i tiltaket.
Når du først har startet i AFT slipper du å skifte til et nytt tiltak for å komme videre. Målet med tiltaket er at du ved tiltakets slutt skal komme tilbake i arbeid.
Hvem kan få tilbud om AFT ?
AFT er et tilbud til deg som har fått arbeidsevnen din nedsatt, og har behov for hjelp og tett oppfølging for å komme i arbeid. Nedsatt arbeidsevne kan ha mange ulike årsaker, som fysisk eller psykisk sykdom eller skade, rusproblemer eller sosiale problemer. Hvis du har lite arbeidserfaring fra før, og kanskje også lite utdanning, kan arbeidspraksisen og mulighetene for opplæring i AFT være av stor betydning for mulighetene dine til å skaffe deg arbeid.
Tilbudet er individuelt tilrettelagt for voksne, ungdom og minoritetsspråklige som ønsker å komme i jobb.
Hvor lenge varer AFT ?
AFT kan ha en varighet på opp til ett år. Trenger du mer tid, kan vi i samråd med NAV få forlenget tiltaket ditt opp til ytterligere ett år. Varigheten på tiltaket skal tilpasses behovene dine, ut fra mulighetene dine på arbeidsmarkedet.
Hva inneholder AFT ?
- Avklaring av ressurser og yrkesmål
- Arbeidsutprøving i et tilrettelagt og skjermet arbeidsmiljø
- Tilrettelagt opplæring for å oppnå reell og formell kompetanse
- Tilrettelagt arbeidstrening og oppfølging i ordinært arbeidsliv
Hva betyr det?
Avklaring av ressurser og yrkesmål betyr at du og din veileder sammen kartlegger din formelle og uformelle kompetanse, dine ferdigheter som kan brukes i arbeidslivet, din helsesituasjon knyttet mot arbeid, forhold utenom arbeid som kan være til hinder for deg, dine interesser og muligheter, dine ønsker om jobb og dine behov for tilrettelegging for å kunne komme i jobb. Sentralt i dette arbeidet står karriereveiledning.
Arbeidsutprøving i et tilrettelagt og skjermet arbeidsmiljø betyr at du får tilbud om arbeidspraksis i en av våre ulike avdelinger. Hvilken avdeling du skal jobbe i, er avhengig av hva du kan og hva du ønsker. Arbeidstid og mengde vil tilpasses dine helsemessige forutsetninger og andre forhold som kommer frem gjennom kartleggingen. Hvor lenge hver enkelt vil ha behov for skjermet arbeidspraksis før de går over i praksis i ordinært arbeidsliv, kan variere. Dette blir fulgt opp og vurdert fortløpende.
Tilrettelagt opplæring for å oppnå reell og formell kompetanse betyr at du får tilbud om å få hevet basiskompetansen din, for eksempel lese- og skriveferdighetene dine. Vi kan legge til rette for at du får et yrkesfaglig løp og annen opplæring eller utdanning, for eksempel i samarbeid med skole, fylkeskommune eller arbeidsgivere. Er du minoritetsspråklig, vil du få hjelp til å bedre norskkunnskapene dine gjennom praktisk norskopplæring.
Tilrettelagt arbeidstrening og oppfølging i ordinært arbeidsliv betyr at du vil få hjelp til å finne en egnet arbeidsgiver å ha arbeidspraksis hos i ordinært arbeidsliv. Arbeidspraksisen vil ta utgangspunkt i, og bli tilpasset, dine interesser og ferdigheter. Din veileder vil følge opp både deg og arbeidsgiver tett, slik at praksisen hele tiden vil være tilpasset din personlige utvikling. Hvis lærekontrakt er målet med praksisen, vil vi sammen med arbeidsgiver tilrettelegge for dette.
Ansettelse i ordinær jobb
Målet er at arbeidspraksis skal ende med en ansettelse. Du vil få hjelp til å trene på intervjusituasjonen, og veilederen din vil kunne bistå i forhandlinger om arbeidsbetingelser og lønn. Hvis du og arbeidsgiver tror at du vil ha behov for oppfølging også etter at du er ansatt, vil din veileder hjelpe deg med en anbefaling om dette, og legge til rette for videre oppfølging fra NAV.
Hvordan søker du?
Det er NAV som søker inn til tiltaket, så ta kontakt med NAV-kontoret der du bor. Du kan finne mer informasjon om AFT på NAV sine sider.
Frischsenteret og Proba Samfunnsanalyse leverte i oktober 2023 en evalueringsrapport med vurdering av tiltaket AFT på oppdrag fra regjeringen. Den kan du lese her.
Kontakt oss:
Marianne Øien
marianne@rosenvik.no
Tlf: 958 22 483
Sentralbord
postmottak@rosenvik.no
Tlf: 72 46 61 00
Se adressen vår i Google Maps.
Følg oss på Facebook!