VTA – Varig arbeidsplass
Hva er Varig Tilrettelagt Arbeid / VTA ?
VTA er et tilbud til deg som har en trygdeytelse, men som fortsatt er i stand til å arbeide hvis forholdene er godt tilrettelagt for at du skal kunne klare det. VTA hos Rosenvik bygger på faglig anerkjente teorier og metoder, og innebærer at du får tilbud om jobb i en av våre ulike avdelinger. Hvilken avdeling du får tilbud om jobb i, og hvilke arbeidsoppgaver du får, avhenger av hva du klarer å utføre og hva du har interesse for å arbeide med. Ansettelse i VTA i en ordinær bedrift med oppfølging fra Rosenvik er også mulig for enkelte.
Når du er ansatt i VTA, er du ansatt som arbeidstaker i Rosenvik i henhold til arbeidsmiljøloven, og får en arbeidskontrakt.
Til enhver tid jobber 35 VTA-ansatte i Rosenvik, fordelt mellom våre lokasjoner på Orkanger og Løkken Verk. Sammen med våre drøyt 20 ordinært ansatte innen administrasjon, ledelse, veiledning og arbeidsledelse utgjør disse arbeidsstokken vår. De gjør en viktig og god jobb innenfor flere områder i lokalsamfunnet.
Hvem kan få tilbud om VTA ?
VTA er et tilbud til deg som har eller skal få uføretrygd, men samtidig har et ønske om å være tilknyttet et arbeidsmiljø og utføre en jobb. I tillegg til den uføretrygden du har, vil du få en oppmøtegodtgjørelse for tiden du er på jobb.
Hvor lenge varer VTA ?
Tiltaket er ikke tidsbegrenset. Det betyr at du i utgangspunktet kan være ansatt i Rosenvik til du når pensjonsalder. Sammen med NAV og din veileder i Rosenvik skal du uansett vurdere jevnlig om det kan være aktuelt med andre arbeidsrettede tiltak, utdanning eller ordinært arbeid.
Hva inneholder VTA ?
Ansettelse i VTA innebærer at du er å betrakte som arbeidstaker, men jobben vil være spesielt tilrettelagt for deg så du klarer å utføre den. Tilretteleggingen kan for eksempel gå på hvilke arbeidsoppgaver du er i stand til å utføre, i hvilken avdeling det blir riktig for deg å jobbe, hvor mange arbeidstimer du skal ha i løpet av en uke, hvilken arbeidstid du skal ha, hvilke tekniske hjelpemidler du trenger for å kunne utføre jobben din og nødvendige pauser du er avhengig av gjennom arbeidsdagen. For å kunne ha en ansettelse i VTA, må du klare å gjennomføre en 50 % stilling. Du vil få hjelp til å finne ut om du klarer dette, om du er usikker.
En VTA-ansettelse i Rosenvik skal bidra til å utvikle ressursene dine gjennom tilrettelagt arbeid, og om mulig til å kvalifisere deg til vanlig jobb på sikt. Dette foregår gjennom en helhetlig oppfølging, opplæring i de ulike avdelingene og et variert kurstilbud.
Alle mennesker er ulike, og vil ha ulike behov for oppfølging. Alle VTA-ansatte får tett oppfølging fra veileder og arbeidsleder, men noen har mer behov enn andre. Veileder i Rosenvik vil sørge for å tilpasse dette individuelt. Dette kan innebære veiledningssamtaler for å følge opp trivsel og utvikling, og tilrettelegging for andre nødvendige tiltak, for eksempel støttesamtaler med psykisk helsetjeneste i kommunen eller rådgivning fra økonomisk rådgiver i NAV.
Du kan også få permisjon fra Rosenvik for å prøve deg – hospitere – på en ordinær arbeidsplass. Formålet med dette, er å legge til rette for at du kan få en overgang fra varig tilrettelagt til ordinær jobb. Du kan få permisjon for inntil seks måneder for å hospitere.
Hvordan søker du?
Det er NAV som søker inn til tiltaket, så ta kontakt med NAV-kontoret der du bor. Les mer på NAV sine sider.
Samfunnsøkonomisk nytteverdi av VTA
Høy yrkesdeltakelse og lav arbeidsledighet er sentrale mål i norsk arbeids- og velferdspolitikk. Deltakelse i arbeidslivet gir mange goder. Arbeidslivet er en viktig inngangsport til fellesskap og deltakelse i samfunnet. Arbeidsplassen gir inntekter og er en viktig arena for sosial deltakelse. Mange vil også oppleve at arbeidsplassen bidrar til økt livskvalitet gjennom meningsfylt aktivitet.
VTA er et viktig tilbud i denne sammenhengen, og sørger for arbeidsdeltakelse for en gruppe som ellers ville falle utenfor arbeidslivet, med alt det innebærer av negative konsekvenser for den enkelte og for lokalsamfunnet for øvrig.
Denne masterutredningen fra Norges Handelshøyskole gir et interessant innblikk i den samfunnsøkonomiske nytteverdien av Varig Tilrettelagt Arbeid. Nasjonalt Kompetansesenter for Psykisk Helsearbeid (NAPHA) har også offentliggjort en doktorgradsavhandling som viser at det ikke er noen forskjell i livskvalitet ut fra om de jobber i ordinært arbeid eller i arbeidsinkluderingsbedrifter som Rosenvik.
Samfunnsoppdraget til Rosenvik
Vårt samfunnsoppdrag er å hjelpe mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet tilbake i arbeid, eller over til andre varige løsninger. Vi skal også tilby varig tilrettelagte arbeidsplasser til de som trenger det.
Vi har i mange år hatt et tett og fruktbart samarbeid med NAV og lokalt og regionalt næringsliv, for sammen å kunne utføre vårt felles samfunnsoppdrag. Slik har hundrevis av mennesker kommet tilbake i arbeid i vårt område opp gjennom årene, i tillegg til de mange hundre som har hatt Rosenvik som sin arbeidsplass.
Kontakt oss for mer informasjon:
Anne Kristin Vullum
Fag- og utviklingssjef
av@rosenvik.no
Tlf: 901 79 105
Sentralbord
postmottak@rosenvik.no
Tlf: 72 46 61 00
Se adressen vår i Google Maps.
Følg oss på Facebook!
![]() |
![]() |
![]() |