Rosenvik og Bydelskaféen inviterer til markering av Rosenvik-jubileum mandag 20.-fredag 24.juni.
Rosenvik AS har nå eksistert i hele 60 år! Dette vil vi markere under Orkangerdagene 2022, og inviterer til historisk utstilling, foredrag med historisk perspektiv – og utendørs marked med salgsvarer fra Rosenvik Håndverk, Rosenvik Profilering og Mikrogrønt fra Rosenvik – og ulike aktiviteter. Bydelskaféen vil tilby egne jubileumstilbud hele uken.
Mandag 20/6 – fredag 24/6:
1200-1430:
- Utendørs marked med salgsvarer fra Rosenviks ulike avdelinger, og ulike aktiviteter
- Innendørs historisk utstilling med bilder, reportasjer og produkter fra 60 år med Rosenvik
- Bydelskaféen inviterer til en velsmakende lunsj i hyggelige omgivelser med en lekker “Orkanger-blings” som serveres til jubileumspris
1300-1330:
- Foredrag om Rosenvik AS i et historisk perspektiv v/daglig leder Arnt-Otto Lie – med fokus på Rosenvik i fortid, nåtid og fremtid på møterommet “Rokollen”
Rosenviks historie:
Rosenvik AS ble stiftet 29.september 1962, etter initiativ fra Sigurd Olsen (LHL) og Jostein Mælen, trygdesjef i daværende Orkanger kommune. Kommunen medvirket til at det ble satt ned et arbeidsutvalg som arbeidet videre med saken. En rekke virksomheter og ideelle organisasjoner deltok på stiftelsesmøtet, i tillegg til kontorsjefer og ordførere fra de daværende kommunene Orkanger, Orkland og Orkdal.
Før arbeidsinkluderingsbedriften
Rosenvik var opprinnelig en husmannsplass under Øvre Rømme. Den ble den gang kalt Grindplassen eller bare Grinda. Første mann på denne gården var Erik Levanger som kjøpte gården i 1842. Levanger var kontorist hos sorenskriver Andreas Boghart Richter, men drev også garveri, landhandel og utlån av penger. Etter Erik Levanger, som gikk konkurs, kom Hans Wilmann til Rosenvik. Wilmann solgte til dr. Hoffmann og han igjen solgte til Thams i 1912. Thams la en del, Sponinichgjerdet, til Bårdshaug gård. Dette areal ligger på samme side av Orkdalsveien som Bårdshaug ligger. Kommunesenteret og Aldersheimen med avlastningsboliger er satt opp på dette området. Resten av eiendommen, på den andre siden av Orkdalsveien, solgte han til Peder A. Ustad, som igjen solgte til Fredrik Husby og i 1916 solgte Fredrik Husby til kommunen. Kommunen ominnredet Rosenvik til aldersheim. (Fra Orkangerboka – Håkon Hoff)
Arbeidsinkluderingsbedriften
Engasjementet for å få etablert en arbeidsinkluderingsbedrift på Orkanger var stort. I tillegg til de som møtte på stiftelsesmøtet, hadde Orkla Grube AB og daværende Geitastrand kommune gitt forhåndstilsagn om tegning av aksjer. Under stiftelsesmøtet fikk selskapet navnet Orkdal Produkter AS, og selskapets forretningskontor ble lagt til Orkanger.
Senere viste det seg at det navnet som var valgt på selskapet kom i konflikt med et selskapsnavn innenfor Orkla Grube-konsernet, og etter anmodning fra Orkla Grube AB ble navneendring tatt opp til behandling på ordinær generalforsamling i selskapet 29. mars 1963. Navnet ble da endret til Aktieselskapet Rosenvik-Produkter. Navnet Rosenvik ble valgt fordi selskapet hadde fått tildelt tomt for å bygge industribygg på den gamle gårdseiendommen Rosenvik.
Aktieselskapet Rosenvik-Produkter ble etter hvert noe tungvint og vanskelig å kommunisere. På generalforsamling den 21. juni 2000 ble derfor navneendring på ny tatt opp til behandling, og selskapets navn ble endret til Rosenvik AS.
Mer om Rosenvik? Les mer her.
Hjertelig velkommen til Rosenvik og Bydelskaféen!