Rosenvik har etablert et eget mikrogartneri hvor de dyrker mikrogrønt, urter og småsalater 365 dager i året. Dette er det første mikrogartneriet i Orkland og omegn, som skal betjene både restauranter og private husholdninger.
Fra Avisa Sør-Trøndelag – 6.juni 2021.
All tekst og foto: Audhild Øye
Daniel Kurttio har ansvaret for det nyetablerte mikrogartneriet ved Rosenvik,
er kokk og jobbinstruktør. Han brenner for kort- eller aller helst ureist mat.
Ideen om et mikrogartneri ble unnfanget i kantina en dag etter at daglig leder ved Rosenvik, Arnt Otto Lie, hadde lest om et mikrogartneri i en kjeller i Trondheim. – Vi tenkte med en gang på hvilke muligheter vi kunne ha når det gjelder lokaliteter her på Rosenvik, sier Arnt Otto Lie.
Bærekraft i ryggmargen
Ganske fort falt tankene på kjelleren ved Rosenvik vis à vis administrasjonsbygget. En kjeller som ikke ble brukt til noe, og kun samlet skrammel og skrot. – Og så trengte vi noen til å lede dette som har kunnskap om dyrking av urter og vekster og har dette med nærheten til jord i ryggmargen, sier Lie.
Mannen til å lede det hele, ble Daniel Kurttio, som er utdannet kokk og har mange års erfaring fra ulike virksomheter, blant annet sushi-restauranten Kyoto i Trondheim. Han ble ansatt som jobbinstruktør, og til å bygge opp distriktets første mikrogartneri, som tar i bruk ny teknologi og driftes gjennom bortimot fullstendig automatisering for å få et optimalt klima som gjør at plantene får perfekte vekstforhold og blir motstandsdyktige mot skadedyr og sykdom.
Mikrogartneriet ved Rosenvik har tatt i bruk ny teknologi og er det første i sitt slag i distriktet.
– Her er det næring i hvert eneste grønt blad, forsikrer Daniel Kurttio.
Ureist mat
Daniel Kurttio gikk løs på oppgaven med liv og lyst, og han forteller engasjert om hvordan mikrogartneriet er bygd opp, og hvordan alt er helautomatisert når det gjelder temperatur, luftfuktighet, lys og vanning. Det er lys fra strømsparende leddlamper 16 timer i døgnet, temperaturen er jevnt på 22 grader, luftfuktigheten på 62 prosent og det vannes fra vanntanker under pottene to minutter per døgn. Plantene dyrkes ellers i knust kokosskall og utsettes ikke for sprøytemidler. – Dette er bærekraft i alle ledd, sier Arnt Otto Lie, som viser til utnyttelse av lokaliteter, at det ikke legges beslag på jord og ikke minst sosial bærekraft i form av at ansatte og arbeidssøkere får meningsfylte og reelle arbeidsoppgaver, og gjør nytte for seg i arbeidet.
– Dette er ureist mat; ikke en gang kortreist, påpeker han.
Tommel opp
I første omgang har det vært testing og utprøving, før de grønne vekstene slippes i markedet. – Det er kunnskap i hvert eneste produkt. Dette er høykvalitet, og nå er det oppe og går, sier Kurttio som forteller at de har hatt flere restauranter på besøk; blant annet Ministeren ved Bårdshaug herregård og Bergmannskroa. – Alle vender tommelen opp, sier han.
Lie føyer til at dette med mikrogrønt er veldig in i tida, og at Rosenvik har plassert seg i førersetet med et tipp topp moderne gartneri der de kan tilby grønne produkter både til restauranter, kantiner og private kunder. – Kokkene fra restaurantene kan selv komme til mikrogartneriet, mens private kan henvende seg til Bydelskafeen ved Rosenvik, sier Kurttio og viser til forskning som viser at det som dyrkes i et mikrogartneri, er opptil 40 ganger mer næringsrikt enn det som dyrkes i store mengder. Det skyldes blant annet størrelsen på pottene og hvor hurtig plantene drives fram.
Læringsarena
Lie og Kurttio understeker den rollen og betydningen Rosenvik har som kompetansesenter og som læringsarena. Ved mikrogartneriet har de skapt en ny nisje for folk som ønsker å lære og arbeide innenfor bærekraftig dyrking av mat. – Brukerne blir utdannet innen moderne landbruk og får kompetanse som det er behov for i arbeidsmarkedet. Slik sett er vi en viktig del av samfunnskjeden, sier Lie.
Arnt Otto Lie og Trygve Øyasæter følger spent med på hva Daniel Kurttio
er i stand til å dyrke fram av gode smaker ved mikrogartneriet ved Rosenvik.
Smaksforskjell
Hva er så mikrogrønt?
Mikrogrønt er små urter og grønnsaker som er svært næringsrike og fulle av vitaminer og mineraler. Samtidig som de er intense og kraftige på smak.
Daniel Kurttio forteller engasjert og byr samtidig på gode smaker for å vise forskjellen på det som er å få kjøpt av grønt i butikken. – Smak og kjenn forskjellen, sier han ivrig.
Kronen på verket
Ifølge kokken Kurttio er mikrogrønt selve kronen på verket på restaurantmaten i form av smaksrike ingredienser og friske råvarer. Mikrogrønt kan brukes til salater, og som tilbehør til varmretter og smaks- og næringsrik pynt på brødskiva. I mikrogartneriet ved Rosenvik er det allerede et tyvetalls ulike sorter som blant annet daikon (reddik), timian, bladbete, spinat, dill, bladpersille, basilikum, hagesyre og gressløk.
Alle grønne vekster som ifølge Daniel Kurttio er proppfulle av vitaminer og helt fri for sprøytemidler, og som attpåtil holder seg friske og fristende på kjøkkenbenken i et par uker da de har gode og romslige krukker med knust kokos de får vokse i.
Les mer om Mikrogrønt fra Rosenvik her