Anita Segersten Feller har vært så langt nede at hun aldri trodde hun skulle komme seg ut i jobb. Nå finner du henne smilende og imøtekommende bak kassen hos Glad i Deig på Amfi. Suksesshistorien er et eksempel på hva satsingen «Ringer i vannet» kan føre til.
– Jeg husker da jeg var her på intervju. Jeg sa at jeg iallfall ikke hadde ville klare å stå i kassen. Det torde jeg ikke, sier Anita.
18. desember i fjor begynte hun å prøve seg i jobben, og allerede nå gjør hun alle oppgaver på spisestedet på Amfi uten problemer. Suksesshistorien er et eksempel på hva satsingen «Ringer i vannet» kan føre til. Dette er en rekrutteringsstrategi i regi NHO, hvor folk som har falt utenfor arbeidslivet får en sjanse gjennom NHO-bedrifter. Rosenvik er med i dette arbeidet, og de hjalp Anita med å komme i jobb hos Glad i Deig.
(Foto: Ingrid S. Hultgreen, Avisa Sør-Trøndelag)
Seks år uten arbeid
«Ringer i Vannet» fungerer slik at arbeids- og inkluderingsbedrifter som Rosenvik tar utgangspunkt i næringslivets behov og finner kandidater som kan gjøre nettopp den jobben som bedriften trenger.
Anita hadde vært uten arbeid i seks år, da hun gjennom NAV kom i kontakt med Rosenvik i februar i fjor. Hun kom da inn på arbeidsrettet rehabilitering hos Rosenvik, med fokus på trening og helse samt karriereveiledning. En kombinasjon av psykiske utfordringer, og det at hun har gjennomgått en slankeoperasjon for å komme seg ned fra 150 kilo, har gjort at hun er blitt stående utenfor arbeidslivet.
– Hos Rosenvik møtte jeg noen som trodde på meg. Jeg må si det så enkelt: Når jeg har klart å komme meg i jobb, kan alle klare det. Jeg hadde så liten tro på meg selv, sier Anita.
Nå smiler hun og betjener kunder bak kassen, lager varmretter og serverer mat som om hun ikke skulle gjort annet. Ingen kan ane at jenta bak disken har hatt en lang og tung vei for å komme nettopp dit.
Personlighet over CV
Stein Dyrseth, som eier spisestedene Kafé Kaos og Glad i Deig på Amfi, er blant dem som har signert avtale med Rosenvik om «Ringer i vannet». Han har dermed sagt seg villig til å være en inkluderende arbeidsgiver.
– Vi er mer opptatt av personlighet enn CV. Det handler om magefølelse og kjemi. Anita har et fagbrev som pølsemaker, og da vi møtte henne var det magefølelsen som avgjorde at vi ville gi henne en sjanse, sier Dyrseth.
Sammen med Anna Cecilia Franzán, som er daglig leder på Glad i Deig, bestemte han seg for å satse på Anita. Anna forteller om hvordan Anita har vokst med oppgavene:
– På det første intervjuet sa hun at hun ikke ville stå i kassen. Det første hun gjorde var å stå i kassen. Hun tok det på strak arm. Nå er Anita og jeg et skikkelig godt team, sier Anna.
– Ja, jeg var ganske firkantet i starten, på hva jeg ville og ikke ville gjøre. Men jeg har fått ansvar, og opplevd at jeg klarer det jeg trodde jeg ikke ville klare. Nå lager jeg alle varmrettene, og er den som lærer opp de andre i å lage dem. Livet mitt er som natt og dag etter at jeg startet her, sier Anita.
Janne Krohn Hansen fra NHO Trøndelag, daglig leder ved Glad i Deig Anna Cecilia Franzán og eier Stein Dyrseth (Foto: Ingrid S. Hultgreen, Avisa Sør-Trøndelag)
Alle kan lyse
Hege Lie Dragseth, som har fulgt opp Anita i Rosenvik, synes det er en glede å se resultatet av oppfølginga.
– Anita har gjort en stor jobb med seg selv. Det er beundringsverdig, for det er lett at man mister troen når man har vært passiv lenge, sier hun.
I anledning NHO-besøket hadde daglig leder Anna bestilt kake, med påskriften «Stjerne».
– Anita er et eksempel på en stjerne. Vi er alle stjerner, og det er opp til oss selv hvor sterkt vi vil lyse. Alle kan lyse, sa hun.
Rigmor Selbekk, key account manager for Ringer i Vannet hos Rosenvik, forteller at 14 personer har fått jobb gjennom Rosenvik så langt i år, og at bedrifter i Orkdalasregionen er velvillige til å slippe folk til. Et godt samarbeid med NAV er også avgjørende for å lykkes.
Saken har også vært på trykk og på nett i Avisa Sør-Trøndelag (pluss-sak).