Arbeidsinkludering er nøkkelen til fremtidens arbeidsliv! Under Arendalsuka inviterer Rosenvik og våre partnere i Kopano til ‘Arbeidsuka’ – en uke fullspekket med innsiktsfulle debatter, spennende foredrag og unike samarbeidsmuligheter for å løse utenforskapets utfordringer.
– Utenforskap er en av de største utfordringene for den norske velferden. For å utvikle nye løsninger på et stort og komplekst problem, har vi brukt de siste tre årene på å bygge opp en kjede med 38 arbeidsinkluderingsbedrifter. På den måten har vi etablert et av Norges viktigste kunnskapsmiljøer. Nå er vi klare til å dele kunnskap og initiere viktige debatter om fremtidens arbeidsliv. Derfor inviterer vi til Arbeidsuka på Arendalsuka, sier Hans-Jørgen Johnsen, daglig leder i Kopano. Kopano løfter frem fire ulike temaer, som alle er avgjørende for å mobilisere den arbeidskraftreserven som finnes i utenforskapet. Alle arrangementene foregår i vår egen Kopano Kafé, med adresse Torvet 9 i Arendal sentrum.
Mandag 12.august:
Arbeidsuka starter mandag 12. august ved å rette fokus på egen bransje. Fremtidens organisering av arbeidsinkluderingsbransjen står på agendaen – for å finne svar på hvordan vi kan få mer ut av glemte ressurser i samfunnet ved å tenke nytt om hvordan vi organiserer inkluderingsarbeidet i kommunene.
Se her for fullstendig program for mandag 12.august og Live-streaming av innslagene
12.00 – 13.30 Åpningslunsj for spesielt inviterte
Hans Jørgen Johnsen (Kopano), Monica Bergin Grimstad (Jobbklar) og Maja Jørgensen (Jobbklar)
14.00 – 15.00 Fra innsatt til ansatt – Sammen for livet
Jørn Lier Horst (forfatter), Kjetil Kristoffersen (foredragsholder), Tobias Hofsøy (Sammen for livet), Elin Ekrol (Scandic Hotels), Dag Nordbotten Kristoffersen (fylkestingsrepresentant, Vestfold Venstre) og Lise Sannerud (direktør, Kriminalomsorgsdirektoratet)
16.00 – 17.00 Utenforskap i norske kommuner: Hvorfor får noen det til, mens andre feiler?
Ulf Andersen (statistikkdirektør, NAV)
18.00 – 19.00 Kopano-debatt: Hvordan hadde vi organisert oss hvis inkluderingsbransjen var en startup?
Monica Mæland (Bergen Næringsråd), Arne Skogsbakken (rådmann, Søndre Land), Fredrik Gullowsen (Nyby), Ragnhild Haugli Bråten (Oslo Economics), Kenneth Stien (direktør, NHO Arbeid & Inkludering) og Gunnar Stavrum (Nettavisen)
20.00 – 22.00 Kveldsprogram for spesielt inviterte
Tirsdag 13.august:
Tirsdag 13. august retter vi blikket mot en av de aller mest alvorlige utfordringene i vår tid. 110.000 mennesker mellom 15 og 29 år står utenfor arbeidslivet – og antallet øker kraftig. Vi spør hva som skal til for å vinne kampen mot ungt utenforskap, og utforsker utradisjonelle arenaer for å finne svar. Dessuten retter vi blikket mot Sverige for å se om vi har noe å lære.
Se her for fullstendig program for tirsdag 13.august og Live-streaming av innslagene
07.20 – 07.50 En energiskapende start på dagen
Trening på torvet med Yngvar Andersen og Aktiv Mot Kreft
09.30 – 10.40 E-sport og gaming: Meningsløst tidsfordriv eller en viktig møteplass mellom de som står på utsida og innsida?
Elin Yoojung Moen og Arjan S. Dalsøren (E-sportforbundet), Alex Hole (Jotunheimen), Rune Stenberg (Hamar E-sport) og Herman Leikanger (Metizport)
11.00 – 12.00 Hvem står egentlig utenfor – ungdom eller voksne?
Robert Steen (Ibelin) og Petter Bae Brandtzæg (Sintef Digital og UiO)
12.00 – 13.30 Lunsj for spesielt inviterte
14.00 – 15.00 Gatefotball – en ny inkluderingsarena
Lise Klaveness (president, Norges Fotballforbund), Benjamin Brekke-Nærstad (områdeleder, Frelsesarmeen) og Arne Knoph (leder, Fotballstiftelsen)
16.00 – 17.00 Hvorfor forske når vi lar resultatene ligge i skuffen?
Rebecca Lynn Radlick (Norce), Søren Vinther Fjærestad (Væksthuset), Heming Sand Brisk) og Cecilie Skarsvåg (Prima)
17.15 – 17.45 Norsk-svenske tilstander i ungt arbeidsliv
Petter Stordalen (Strawberry) og Thomas Seltzer (Programleder)
18.00 – 19.00 Kopano-debatt: Generasjon Z til Generasjon Trygda – Er ungt utenforskap oljefondets skyggeside?
Göran Persson (tidligere statsminister i Sverige), Astrid Hoem (Leder i AUF), Ane Breivik (Leder i Unge Venstre), Lars Barstad (1.nestleder i FPU) og Thomas Seltzer (Programleder)
20.00 – 22.00 Kveldsprogram for spesielt inviterte
Onsdag 14.august:
Onsdag 14. august setter vi fokus på samfunnskostnadene ved utenforskapet. Hvorfor aksepterer vi de enorme kostnadene knyttet til trygdeutbetalinger, helse- og kriminalitetsomsorg – nesten uten diskusjon? Vi starter debatten om hva som skal til for å fremme nye og effektive inkluderingsløsninger – uten at det blir for dyrt for velferdsmodellen.
Se her for fullstendig program for onsdag 14.august og Live-streaming av innslagene
07.20 – 07.50 En energiskapende start på dagen
Trening på torvet med Yngvar Andersen og Aktiv Mot Kreft
09.00 – 10.00 Beste praksis: Smarte partnerskap for et inkluderende arbeidsliv
Hanne Islund (OsloKollega), Yvonne Wold (ordfører, Rauma kommune), Christian Tynning Bjørnø (iVekst), Morten D. Draveng (Fides) og Gorm S. Nodalnd (Menova)
11.00 – 12.00 Er det typisk norsk å være syk?
Sanna Sarromaa (samfunnsdebattant) og Johan Martin Leikvoll (tidl. leder i NHO Arbeid & Inkludering)
12.00 – 13.30 Lunsj for spesielt inviterte
14.00 – 14.45 Norge vs Norden: Hvem er best på å jobbe?
Ulf Andersen (statistikkdirektør, NAV)
15.00 – 16.00 Samfunnsoppdrag for inkludering av unge: Målene er satt – hva blir forskningens rolle?
Roger Lian (NTNU), Maria Røhnebæk (Høgskulen i Innlandet), Monica Fossnes Petersson (KS), Espen Solberg (NIFU), Eva Falleth (Forskningsrådet) og Mona Nilsen (stortingsrepresentant, AP)
18.00 – 19.00 Kopano-debatt: Still krav – eller stay trygda!
Ellen Bakken (statssekretær, Arbeids- og inkluderingsdepartementet), Hans-Jørgen Blomseth (“forenklingsgeneral” i offentlig sektor), Kåre Hagen (senterleder, Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, OsloMet) og Thomas Seltzer (programleder)
20.00 – 22.00 Kveldsprogram for spesielt inviterte
Torsdag 15.august
Torsdag 15. august stiller vi spørsmål ved hvorfor vi ikke får full uttelling for den kompetansen vi bruker mest når vi søker jobb? Vi setter søkelys på realkompetansen som har vært vanskelig å dokumentere – og introduserer et nytt AI-verktøy som gjør dette mulig. Vi spør hva skolesystemet kan gjøre for å møte unges behov – og om vi bør stille krav til karriereomstilling før vi går ut på dato.
Se her for fullstendig program for torsdag 15.august og Live-streaming av innslagene
07.20 – 07.50 En energiskapende start på dagen
Trening på torvet med Yngvar Andersen og Aktiv Mot Kreft
09.00 – 10.00 Mangfoldskompetanse – en nøkkel til lønnsom vekst
Amal Aden (forfatter og foredragsholder), Faten Lubani (Globale Sandefjord), Sumeet Singh Patpatiam (Head of diversity, inclusion & belonging, Schibsted), Ana Brodtkorb (Head of sustainability, Telenor Norge) og Preben Carlsen (Switch)
10.30 – 11.30 Å skape bærekraft i flere ledd
Thor-Inge Karlsen (Lett-tak-systemer), Peder Iversen (iFokus) og Kristin Saga (NHO Vestfold og Telemark)
12.00 – 13.30 Lunsj for spesielt inviterte
14.00 – 15.00 Dokumentert realkompetanse: En ny valuta for jobb, omstilling og nye muligheter
Kjetil H. Kristiansen (Kopano), Anette Jonson og Steinar Evensen (Synchrocity)
16.30 – 17.30 En ny modell for arbeidslivets kompetansebehov
Tom Samuelsen og Arnt Øyvind Siem (2i Kompetanse), Marcus Brevik (Nordveggen) og Magnhild Solli Sorthe (Astero Kompetanse)
18.00 – 19.00 Kopano-debatt: Karriereomstilling etter 45 – Lærer du hele livet vil du sikre din egen karriere
Silvija Seres (Lørn), Kjell Helge Kleppestø, (tidl. leder, Karriere Vestland), Trude Tinnlund (LO og Kompetansereformutvalget), Kjetil Tvedt (NHO Byggenæringen), Kristin Diserud Mildal (Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv og Pensjon og forsikring i NHO), Arnt Øyvind Siem (2i Kompetanse) og Erik Platek (Schütz Nordic)