Orkland kommune gjennomførte fredag 12.november en fagdag for skole og næringsliv, der utenforskapet i kommunen ble satt på agendaen. Rosenvik AS deltok ved daglig leder Arnt-Otto Lie og fag- og utviklingssjef Anne Kristin Vullum.
Kommunedirektør Ingvill Kvernmo viste til at vi har en uforholdsmessig høy andel uføre i Orkland kommune, og at vi ligger langt over landsgjennomsnittet på statistikken. – Det har vært for lite helhetlig fokus på tvers av tjenester og fokus på å måle effekten av tiltak. Det må vi lære av, sa hun.
Representanter for skoleverket belyste ulike forebyggende tiltak som gjøres i skolen i dag, og var samstemte i behovet for enda sterkere samarbeid med næringslivet for å lykkes enda bedre med dette arbeidet. Geir Mardahl fra Mardahl Maskin påpekte behovet for å få en mer aktiv dialog og forutsigbarhet i samarbeidet mellom skole og næringsliv.
Rosenvik AS støtter dette arbeidet helhjertet, og er opptatt av at alle gode krefter drar i samme retning, slik at vi gjennom god samhandling lykkes bedre i å forebygge utenforskap for de yngste, og for å hjelpe de som allerede har havnet utenfor over i en tilværelse preget av bedre livskvalitet.
Rosenvik mot utenforskapet
Daglig leder Arnt-Otto Lie ved Rosenvik AS holdt et innlegg som viste hvilken viktig jobb Rosenvik Arbeidsliv og våre ulike opplæringsarenaer gjør i dag for å redusere utenforskap og fremme inkludering. Blant annet har Rosenvik et tett samarbeid med psykisk helse- og rusarbeid i kommunen – som går ut på:
- Tilbud om arbeidsrettet aktivitet for personer tilknyttet psykisk helse- og rusarbeid
- Styrking av brukers mulighet for optimal livskvalitet og sjanse for å lykkes i arbeidsrettede tiltak
- Opplæring/kvalifisering i jobb – yrkesfaglig, sosial og teoretisk kompetanse
Gjennom samarbeidet har partene styrket relasjoner og samarbeid, hvilket har bidratt til en styrking av det tverrfaglige kompetanse- og fagmiljøet. God tverrfaglig samhandling og individuell skreddersøm av tjenesten har vært suksessfaktorer i dette arbeidet, og resultatene viser at det virker – vår siste ansettelse i VTA er for eksempel et direkte resultat av dette samarbeidet.
Viktig samfunnsøkonomisk satsning
I tillegg til betydningen det har for den enkelte, og deres pårørende, å ikke stå utenfor arbeidslivet – gjennom tilhørighet, mulighet til å bidra i samfunnet, økonomisk selvstendighet og generell livskvalitet, har begrensning av utenforskap en viktig samfunnsøkonomisk funksjon:
Hvert menneske som går fra å være en passiv bidragsmottaker til å bli en aktiv arbeidstaker, sparer samfunnet for 1 million kroner – hvert år. I tillegg vet vi at den norske velferdsmodellen er under betydelig press, og at behovet for arbeidskraft vil være stadig økende i årene som kommer:
- Antall alderspensjonister vil passere 1 million i løpet av 2021
- 196 000 personer med nedsatt arbeidsevne står uten arbeid i Norge
- 60 000 av disse er mottakere av Arbeidsavklaringspenger i dag, og venter på tiltaksplass
- Det er et omfattende behov for arbeidsinkludering av flyktninger
- Andel unge uten jobb er økende
- Det blir stadig færre jobber for ufaglærte
- 50 000 tiltaksplasser fordelt over hele Norge er ikke på langt nær tilstrekkelig
Se videre:
Orkland kommune sine hjemmesider