Retura har i samarbeid med en rekke lokale næringsaktører fra Orkland startet et prosjekt de håper skal føre til økt gjenbruk av materialer.
Fra Avisa Sør-Trøndelag, 22.september 2022
Tekst og foto: Jan Are Melgård
Arnt Otto Lie fra Rosenvik, Thomas Hovset og Jon Tronvoll fra Retura er enige om at
det kastes alt for store mengder med fullt brukbare materialer.
Prosjektet heter «Sirkel ombruk» og baserer seg på gjenbruk av overskuddsmaterialer fra bygg- og anleggsprosjekter. I første omgang testes dette ved B&B Entreprenørs prosjekt ved Rømmetunet på Orkanger. Her er det nå satt opp en kontainer, som ombrukbare materialer skal lagres i. På sikt skal materialene forhåpentligvis selges videre.
– Det hele startet med at Retura flyttet inn i nye lokaler ved Kuben på Orkanger i fjor vår. Da spurte vi oss litt rundt etter brukte kontormøbler, noe som selvsagt ikke var å oppdrive. Det var sånn ideen starta. Vi ønsket å få i gang et opplegg der vi kunne omsette brukte kontormøbler sånn at fullt brukbare materialer ikke blir kasta som søppel. Vi vet at behovet ligger der, for det bygges stadig nye kontorlokaler, sier markedsleder i Retura, Jon Tronvoll, til ST.
Fra venstre: Frank Holmgaard (Salvesen & Thams eiendom), Thomas Hovset (Retura) Trygve Øyasæter (Rosenvik), Jon Tronvoll (Retura), Olve Sætenes (B&B entreprenør) og Arnt Otto Lie (Rosenvik).
– Verstingstempel
Rosenvik og Kontorplan ble involvert på et veldig tidlig stadie. I etterkant har stadig flere aktører meldt seg på. Etter hvert retta de også synet mot bygg- og anleggsbransjen. – Bransjen vår har jo fått et verstingstempel med tanke på klimaavtrykk, så hvis vi klarer å få opp gjenbruksgraden synes jeg det er et godt miljøbidrag lokalt. Det kastes masse fullt brukbart trevirke i forbindelse med denne typen anleggsprosjekter, så dette er en kjempesatsing, sier Olve Sætenes hos B&B entreprenør.
Involverte aktører er Retura, B&B Entreprenør, Salvesen&Thams Eiendom, Lium trevare, Kontorplan, Myhr interiør og Rosenvik. – Vi begynner å bli ganske mange bedrifter nå, som hver enkelt anser bærekraft som noe det er viktig å rette fokus mot. Vi håper at enda flere skal bli med på dette på sikt, sier daglig leder i Rosenvik, Arnt Otto Lie.
Fra denne containeren skal trevirket selges. Inni containeren står Olve Sætenes fra
B&B Entreprenør og Frank Holmgaard fra Salvesen & Thams Eiendom.
– Bærekraft
Ved byggeprosjekter ala det på Rømmetunet, kastes det svært store mengder med fullt brukbare materialer, påpekes det. – Hvorfor ikke få til en sirkel for ombruk av disse materialene, der de selges videre til private for en redusert pris, spør Lie.
Tanken er at kontaineren, de dagene det åpnes for utsalg, skal bemannes og drives av arbeidstakere fra Rosenvik. – Jeg tror dette vil gi nyttig og fin arbeidsopplæring, der våre arbeidere får treffe kunder, drive med salg og lære om materialer. Vi er opptatt av både miljømessig og sosial bærekraft, men vi må også ha en form for økonomisk bærekraft, sier Lie og fortsetter: – Derfor må vi ta en viss form for betaling. Pengene kommer til å gå tilbake inn i prosjektet. Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men vi ønsker heller ikke å tape penger.
Jon Tronvoll og Trygve Øyasæter forklarer tanken bak prosjektet.
Vil at det skal kastes mindre
– Det viktigste er å få på plass denne ombruksløsninga. Økonomien kommer litt i andre omgang, sier Thomas Hovset fra Retura. Hovset forklarer at det vil bli åpna for salg så fort kontaineren er fylt opp med nok materialer.
– Tanken er at flere skal bli bevisst dette, slik at det kastes mindre og gjenbrukes mer, sier Trygve Øyasæter fra Rosenvik, og fortsetter: – Insentivet er ikke at dette skal være god butikk. Målet er å møte bærekraftmålene til FN. Så skal vi selvsagt ikke tape penger heller. Det gjelder å finne en balanse, sier Øyasæter.
– Når blir første salgsdag?
– Jeg tenker at månedsskiftet oktober/november er et passende tidspunkt å ha en åpen dag, der vi lager litt opplegg rundt prosjektet ved å invitere naboene på vaffelkaker og grillmat, samtidig som vi har åpent utsalg, sier Tronvoll.
Stadig flere næringsaktører melder seg på for å være en del av prosjekt «Sirkel ombruk».
– Banebrytende
– Det finnes lignende prosjekter som dette rundt om i Norge, men her i dalføret er nok dette litt banebrytende, sier Trygve Øyasæter.
– Hva slags materialer har dere tatt vare på?
– Det er alt fra vinduer, dører, listverk og forskjellige typer trevirke som folk flest kan ha bruk for, sier Olve Sætenes.
– Vi har også et prosjekt på gang der vi driver med ombrukskartlegging for møbler og inventar ved Meldal rådhus. Der ser jeg for meg at noen av møblene kanskje kunne vært flytta over til det nye helsetunet i Meldal, sier Tronvoll. Et lignende ombruksprosjekt er også under utvikling ved Meldal helsetun. Det er allerede lagt av materialer ved helsetunet som skal kunne gjenbrukes.
– Dette er et pilotprosjekt, der veien blir til mens vi går. Nå skal vi prøve og feile, for så å lytte til kundenes tilbakemeldinger når den tid kommer, sier Tronvoll.