På 60 år som arbeidsmarkedsbedrift har Rosenvik gjennomgått mange omstillinger og endringer. I dag står miljøhensyn høyt på dagsorden.
Fra Avisa Sør-Trøndelag, 26. august 2022
Tekst og foto: Wenche Margrethe Kulmo
Veien til utenforskap kan være kort om en havner utenfor arbeidslivet for en periode,
ifølge Arnt-Otto Lie. – Arbeid er viktig for folk, sier han.
Også behovene og menneskene de bistår, har endret seg med tiden. – De typiske arbeidstakerne som kom til oss før, var personer som hadde hatt et langt arbeidsliv, som var utslitt, som var kommet ut for sykdom eller skade, men som fortsatt kunne utføre en jobb for oss, hvor vi kunne tilrettelegge utfra deres mestringsnivå og helsesituasjon, sier daglig leder Arnt-Otto Lie ved Rosenvik.
Han sier de ser en langt yngre målgruppe i dag, som ikke har noen form for arbeidsopplæring fra før. – Vi må drive voksenopplæring og lære dem opp i arbeidslivets spilleregler, sier Lie.
– Bygger tro og håp
Rosenvik har hjulpet flere hundre personer tilbake til jobb etter sykdom eller skade. – Det har stor verdi for enkeltmennesket og storsamfunnet, sier Lie.
Risikoen er stor for at mangel på jobb, et arbeidsfellesskap og god økonomi gjør følelsen av utenforskap større for en person som allerede har helsemessige utfordringer. – Det er et tap å ikke kunne jobbe. Det oppleves som et nederlag for mange, sier Lie.
Flytter fokus
Rosenvik bistår med kartlegging og avklaring av mulighetene hos hver enkelt person. – Gjennom å finne styrker og hva slags jobb personen har gode forutsetninger for å lykkes i, bygger vi tro og håp, sier Lie.
Det gjelder å flytte fokuset fra det syke til det friske hos hver enkelt. Ved å få folk med ulike plager ut i arbeid, reduseres behovet for bistand og oppfølging fra andre offentlige etater som lege, NAV, kommune med flere, påpeker han.
Større tilgang på jobber
En viktig del av veien tilbake i jobb er muligheten til å kunne prøve seg. Rosenvik skal tilby jobb i et mest mulig bedriftsreelt miljø. – Det må være reelle, attraktive produkter og tjenester. Og vi er avhengig av å skape og levere tjenester som er ønsket og etterspurt, sier Arnt Otto Lie.
Han forteller at de merker at det er lave ledighetstall og større behov for arbeidskraft nå. – Det blir lettere å formidle folk til jobber. Men vi merker at vi må kvalifisere mer og mer.
Rosenvik er også en arbeidsplass for personer med uførestønad som kan ha en begrenset arbeidsinntekt, såkalt varig tilrettelagt arbeid. – Det er et viktig bidrag for å hindre utenforskap at de kan delta i verdiskapinga. Samtidig gir det en selvstendighet økonomisk å være tilknyttet en arbeidsplass, sier Lie.
Stine Evjen trives med å jobbe i Bydelskafeen i Rosenviks lokaler,
men jobber til vanlig i kantina på rådhuset. Daniel Kurttio er kokk og jobbinstruktør.
Bærekraft
FNs bærekraftsmål pryder trappetrinnene på vei opp til kontorene ved Rosenvik arbeid og inkludering på Orkanger. – At vi er 60 år innebærer at vi hele tiden har måttet omstille oss. Profileringsartikler sto for mye av produksjonen her før. Nå har vi en bevisst strategi for bærekraft, miljø og omstilling som følge av det grønne skiftet, sier Arnt-Otto Lie.
Utnytter ressursene
I tillegg til å sørge for at folks ressurser i form av arbeidskraft fortsatt brukes til nytte for samfunnet, forsøker Rosenvik også å ta vare på fysiske ressurser gjennom gjenbruk og resirkulering. På Grønøra tar de hånd om gamle dekk, fjerner gummien og leverer den til Norsk dekkretur, leverer metallet til gjenbruk og sorterer ut blyet. – Det er knapphet på stål i verden. Vi har levert 95 tonn stål på ett år, sier Lie.
Han nevner også et nytt prosjekt som er på gang i samarbeid med flere lokale bedrifter. De skal etablere en gjenbruksportal for brukte kontormøbler og inventar og for gjenvinning av byggematerialer.
Gjenbruk
I kjelleren er det lagret 5700 bøker som noen allerede har lest. Nå skal de selges til nye eiere via appen Bookis. Håvard Paulsen og Silje Arnevik har det meste av arbeidet med å registrere bøkene og legge dem ut for salg. Hver uke selger de cirka ti bøker.
Arnt-Otto Lie påpeker at det går an å finne bøker på Bookis som ikke lenger er i bokhandelen. Hver bok har typisk en pris på 20–25 kroner. Bra for miljøet, bra for leselysten. Og det mange ikke vet, er at det går an å komme og kjøpe bøker direkte i lokalene.
Arnt-Otto Lie, Håvard Paulsen og Silje Arnevik i kjelleren
hvor bøkene som skal videreselges for Bookis, er lagret.
– Gode opplæringsoppgaver
Siden september i fjor har ansatte ved Rosenvik samlet inn 120 tonn tøy fra Fretex’ containere og sortert før videresending. – Mer og mer av oppgavene våre handler om gjenbruk, og dette gir gode opplæringsoppgaver for våre deltakere, sier Arnt-Otto Lie.
Bedriften tar en del flytteoppdrag og opprydding i dødsbo, hvor det også blir lagt vekt på å sortere og selge eller gi bort i stedet for å kaste gamle ting.
– Vi har en jordklode å ta hånd om
Rosenvik er sertifisert som miljøfyrtårnbedrift. Daniel Kurttio i bydelskafeen som også er kantine i Rosenviks lokaler på Orkanger, forklarer hvordan hensynet til miljøet gjennomsyrer alt de gjør, både når det gjelder avfallshåndtering, bruk av emballasje og matsvinn.
– Det er litt tyngre å jobbe sånn, men det gjør vi fordi verden står i en ny startfase. Vi har en jordklode å ta hånd om også. Nå må vi ta vare på mer. For glansdagene er forbi, det vet alle. Så vi må bli flinkere, sier Kurttio.
Mikrogartneriet i kjelleren forsyner Rosenviks egen kafé og
Bårdshaug Herregård med urter fulle av smak og næring.